Het is 2014. De Argos zorggroep heeft een nieuwe vervoersdienst gelanceerd die ervoor moet gaan zorgen dat ouderen hun mobiele vrijheid terugkrijgen. Het openbaar vervoer is voor deze ouderen vaak te lastig. Een hoge opstap, weinig ruimte voor de rollator en een halte die meestal niet naast de deur is. Bovendien zijn taxi’s voor deze doelgroep vaak te prijzig voor alledaags gebruik. Het concept van deze vervoersdienst was niet mogelijk zonder een zeer efficiënte rittenplanning. Na 5 jaar is ‘Argos Mobiel’ enorm gegroeid, terwijl de spotgoedkope prijs per rit niet is gestegen. Hoe is dit mogelijk? En is er behoefte aan andere alternatieve vormen van vervoer die het openbaar vervoer aanvullen?
Tijd is het kostbaarste dat we hebben. Je kan het maar 1 keer uitgeven. Doe dat dus verstandig. Door processen te automatiseren blijft er meer tijd over voor de belangrijke en mooie dingen van het leven.
Yvar van den Berg – Medeoprichter van Whenride
Even kort voorstellen
Whenride (voorheen Plankwartier) is opgericht in 2014 door ondernemers Jos Lukassen en Yvar Lukassen/van den Berg. Whenride is een dochteronderneming van Yvar’s softwarebedrijf Gemware welke ontstaan is vanuit reclamebureau Gravilux. Jos Lukassen is de eigenaar van Gravilux. Technisch expert Vincent Molenaar, toen in dienst bij Gravilux, ontwikkelde de eerste versie van Whenride. Later werd het team uitgebreid met Dennis de Vries, Kamilla Kulik, Laytan Laats en Rianne Schattenberg.
2014 – Terug naar het begin
In 2014 werd bij reclamebureau Gravilux de vraag neergelegd door de sociale mobiliteitsdienst Argos Mobiel, of het mogelijk was een programma te ontwikkelen, waarmee de vervoersplanning kon worden geautomatiseerd. Geen enkel programma op de markt voldeed aan de specifieke eisen van Argos Mobiel, zoals het inplannen van dagbestedingsritten. Bovendien werden deze programma’s verkocht tegen torenhoge prijzen. Software goedkoop huren was er nog niet bij.
Aan het begin werd de volledige planning van Argos Mobiel gedaan door een planner die 5 telefoontjes bij zich had en iedere dag meer dan 50 ritjes moest inplannen voor een groep chauffeurs. De volledige planning werd door de planner bijgehouden in een boekje (zie rechts). Het risico was uiteraard enorm. Wat als de planner ziek zou worden? Niemand zou zijn bizarre werkmethode kunnen overnemen.
Gravilux ging snel aan de slag met de eerste versie van het planningssysteem in samenwerking met Argos. Dit programma bood Gravilux vervolgens als dienst aan, waardoor Argos Mobiel de kosten voor het gebruik van het programma kon spreiden en zich kon focussen op groei. het programma bestond uit een planners app en een chauffeurs app waarmee de chauffeurs konden worden getraceerd. De planner kon zelf ritten aanmaken en naar de chauffeurs slepen, waardoor de chauffeurs automatisch een berichtje kregen welke ritten ze moesten rijden.
Argos mobiel heeft een aantal jaren succesvol op het programma gedraaid. Door de groei van de Argos Mobiel ontstonden er nieuwe wensen en doelen. Er moesten namelijk steeds meer planners worden ingehuurd om de de steeds complexere planning aan te kunnen. Argos mobiel ging ook nog eens uitbreiden met een busdienst. Er was dus een slimmere aanpak nodig.
2018 – Het ontstaan van Whenride
Argos mobiel biedt zijn klanten een ongekend lage prijs voor ritjes. Dit is alleen mogelijk door de automatisering van alle bedrijfsprocessen. Door de groei van Argos mobiel was er een nieuwe aanpak nodig. Met het huidige systeem, waren er namelijk steeds meer planners/telefonistes nodig om de complexe planning aan te kunnen.
In januari 2018 is besloten om het planningssysteem vanaf de grond af aan op te bouwen in samenwerking met de Argos Mobiel, zodat er een minimum aantal planners/telefonistes nodig zou zijn terwijl het aantal ritten per dag exponentieel zou toenemen. De insteek was om alle mogelijke processen die bij rittenplanning horen, volledig te automatiseren.
2019 – Klaar voor gebruik
Na marktonderzoek werd duidelijk dat iedere stad alternatieve vervoersdiensten heeft die met dezelfde uitdagingen te maken hebben als de Argos Mobiel. Het aanbieden van de planningssoftware als dienst aan meerdere partijen op een zelfde manier als de Argos Mobiel zorgt ervoor dat er nog sneller door ontwikkeld kan worden met onder andere de nieuwe kennis van deze nieuwe klanten.
2020 – Vervoer op maat voor iedereen!
Ons doel is om Whenride het verbindende platform te laten worden voor de alternatieve vervoerssector. Zodat vervoersdiensten zich niet bezig hoeven te houden met de efficiëntie en planning. Daar zorgt onze software voor. De alternatieve vervoersdiensten kunnen zich dan volop concentreren om in de behoefte te voorzien van de maatschappij op plekken waar het openbaar vervoer tekort schiet. Dit is een essentieel onderdeel om de efficiëntie van onze maatschappij naar een hoger level te brengen en vervoer op maat duidelijk en bereikbaar te maken voor iedereen!